4.10.2015

Kalaliemi


Herkullinen kalaliemi on helppo valmistaa ja maistuu varmasti hyvältä.
Mikä parasta lisäaineita ei ole.


(Tämän reseptin löysin kuluttaja.fi sivustolta jonne ohjeen on laatinut Helsingin yliopiston kalatutkija Kari Nyberg.)


Helppo juttu, minulla on tässä kalana lohi.

Kalaliemi

Ohjeesta tulee lientä noin 8 kalakeittoannokseen. Osan liemestä voi hyvin pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Valmistusaineet:

1 kg puhdistettuja fileeraustähteitä (pää, nahka, evät ja ruodot)
2--3 litraa vettä
2 keskikokoista sipulia
2 porkkanaa
2 laakerinlehteä
nippu tillin-, purjon- tai fenkolinvarsia
10 kokonaista maustepippuria
noin 50 g karkeaa merisuolaa

1. Paloittele sipuli ja porkkana.
2. Laita kalanosat, paloitellut sipuli ja porkkana sekä mausteet tilavaan kattilaan. Kattila saa olla tilavuudeltaan ainakin 5-litrainen, jotta ruotoja voi nostella ja hämmennellä keittämisen aikana.
3. Lisää vettä niin paljon, että kalanosat peittyvät. Ruodoista irtoava vaahto nousee liemen pinnalle helpoimmin, kun kattilassa ei ole ahdasta.
4. Keitä lientä 1--2 tuntia miedolla lämmöllä ja hämmentele välillä. Poista ruodoista muodostuva vaahto liemen pinnalta.
5. Siivilöi liemi ja anna jäähtyä.
6. Kun kalanosat ovat jäähtyneet käsin kosketeltaviksi, voit halutessasi poistaa kalahiput ruodoista haarukalla ja jättää hiput liemen sekaan. Myös helposti hajoavat päät kannattaa kaivella tarkasti, sillä niistä löytyy maittavia yllätyksiä, kuten poskilihat.
7. Käytä liemi kalakeiton valmistukseen. Jos keität kalakeiton myöhemmin, laita kalahiput esimerkiksi tyhjiin maitotölkkeihin ja täytä purkit liemellä. Sulje purkit ja pakasta myöhempää käyttöä varten. Jäätyvälle liemelle pitää jättää pieni paisumisvara.
Voit myös pakastaa pelkän liemen ja tehdä hipuista vaikkapa maukkaan kalapiirakan tai -laatikon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kivoista viesteistä.