Tämän leivän leipominen kestää hieman kauemmin, mutta on odottamisen arvoinen.
Taikina yksinkertaisuudessaan:
1. päivän illalla
3½ dl vettä
1-2tl kuivahiivaa (siis reilu ripaus)
7 dl jauhoja (esim. 5dl vehnäjauhoja+2dl grahamjauhoja)
reilu 1 tl suolaa
-Sekoita ainekset sekaisin puuhaarukalla. Tuloksena epämääräisen näköinen taikina.
Peitä kelmulla/muovipussilla/yms ja laita yöksi jääkaappiin.
2. päivän aamulla/päivällä
-Ota kohonnut taikina huoneenlämpöön. (Yläkuvassa yön yli levännyt taikina).
-Laita pata kansineen lämpenemään uuniin 250 asteeseen.
-Kaada kohonut taikina varovasti jauhotetulle alustalle ja pyöräytä palleroksi. ÄLÄ VAIVAA.
(protip, jauhota alusta ruisjauholla→leivän pinta ratkeilee nätisti).
-Uunin lämmittyä nosta pata uunista ja taikinapallero pataan, viillä pinta ja laita kansi päälle. Paista ensin 15min.
-Ota kansi pois, tiputa lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 25-30 min.
Ota leipä padasta, peitä liinalla ja kuuntele, kun leivän pinta ratisee. Nam.
(Kypsän leivän pohja kopisee).
Kivoja leivontahetkiä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun kivoista viesteistä.