3.12.2016

3. joulukuuta - Leivotaan pataleipää


Tämän leivän leipominen kestää hieman kauemmin, mutta on odottamisen arvoinen.

Taikina yksinkertaisuudessaan:

1. päivän illalla

3½ dl vettä
1-2tl kuivahiivaa (siis reilu ripaus)
7 dl jauhoja (esim. 5dl vehnäjauhoja+2dl grahamjauhoja)
reilu 1 tl suolaa

-Sekoita ainekset sekaisin puuhaarukalla. Tuloksena epämääräisen näköinen taikina.
Peitä kelmulla/muovipussilla/yms ja laita yöksi jääkaappiin.


2. päivän aamulla/päivällä

-Ota kohonnut taikina huoneenlämpöön. (Yläkuvassa yön yli levännyt taikina).
-Laita pata kansineen lämpenemään uuniin 250 asteeseen.


-Kaada kohonut taikina varovasti jauhotetulle alustalle ja pyöräytä palleroksi. ÄLÄ VAIVAA.
(protip, jauhota alusta ruisjauholla→leivän pinta ratkeilee nätisti).

-Uunin lämmittyä nosta pata uunista ja taikinapallero pataan, viillä pinta ja laita kansi päälle. Paista ensin 15min.
-Ota kansi pois, tiputa lämpö 200 asteeseen ja paista vielä 25-30 min.


Ota leipä padasta, peitä liinalla ja kuuntele, kun leivän pinta ratisee. Nam.
(Kypsän leivän pohja kopisee).

Kivoja leivontahetkiä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kivoista viesteistä.