22.2.2016

Pataleipä


Pataleivän leipominen on helppoa ja melko vaivatonta.
Minä teen tätä aina silloin tällöin, kaikkien muiden leipien ja sämpylöiden vastapainoksi.
Tälläkertaa taikinaa olikin oikein runsaasti ja se täytti koko padan.
Vinkkejä tähän katselin Martin Johanssonin Juurevaa leipää -kirjasta,
vaikka lopullinen leipä rakentui omalla mallillaan.
Martinin blogiin pääset kurkkaamaan tästä linkistä *klik*
Tähän leipään käytin vehnäjuurta, mutta jos sinulta se puuttuu, niin ei haittaa, leivästä tulee herkullinen ilmankin.


Pataleipä

1. päivän iltana:

100g vehnähapanjuurta
300g vettä
vähän kuivahiivaa
350g hiivaleipäjauhoja
6g suolaa

- Sekoita nopeasti taikinaksi ja laita jääkaappiin peitettynä yöksi.

2. päivän aamulla:

Edellisen päivän taikina
5-6 dl vettä
1 rkl kuivahiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja
1 dl ruissihtijauhoja

- Vaivaa taikinaksi käsin tai koneella
- Lisäile jauhoja vähitellen ja lisää määrää jos tarvitsee

-Olen jauhojen kanssa suurpiirteinen siksi, koska käytän itse suoraan myllyltä ostettuja jauhoja ja minusta tuntuu, että ne turpoavat eri tavalla kun kaupan jauho. Mene ja tiedä...

- Kohota taikina kaksinkertaiseksi
- Laita pata uuniin kuumenemaan 250asteeseen.
- Kunoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja pyörittele kevyesti palloksi, jätä odottamaan.

- Ota pata uunista, nosta kansi ja kippaa taikinapallo pataan ja kansi päälle.
- Laita pata uuniin, paista 15min.
- Ota kansi padan päältä pois ja laske uunin lämpötila 225asteeseen, paista vielä 30min.

- Nyt leivän pitäisi olla valmis, jos olet epävarma tökkää kinkunpaistomittari leipään, sisälämpötila n. 96astetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kivoista viesteistä.