Tiina - Sillä Silmukalla

Minä olen Tiina, 40+ äiti ja kädentaitaja, haaveilija ja villasukkien rakastaja. Neulon, leivon, virkkaan ja kehrään sekä teen kaikkea muuta mukavaa kädentaitoihin liittyen. Itsetehden, innostuen, onnistuen, pää pilvissä haaveillen ja jalat tukevasti maassa.

21.2.2013

Hapanleipää hampulla ja kuminalla

Hapanleipää hampulla ja kuminalla maustettuna.
1 iso- tai 2 pientä leipää

esitaikina/ raski:
4dl keitetty ja jäähdytetty vesi
3 dl karkea täysjyvä ruisjauho
-sekoita velliksi ja jätä happanemaan yöksi, kuplinta pitäisi näkyä melko piakkoin.

seuraava päivänä:
3dl grahamjauhoja
½pss kuivahiivaa
1dl hampun siemeniä
1 tl kuminaa
1tl suolaa
-murskaa hampun siemenet ja kumina morttelissa. Lisää esitaikinaan.
-lisää suola, hiiva ja jauhot.
-alusta taikina tarttuvaksi palloksi.
-sirottele päälle jauhoja ja jätä kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan.
-minun kohotus tässä vaiheessa kesti 2h.

-kumoa taikina leivinalustalle ja käytä leivontaan täysjyvävehnäjauhoja.
-alusta vähän, ettei taikina tartu käsiin ja alustaan.
-Muotoile yksi tai kaksi kartion muotoista leipäkekoa.
-Kohota lämpimässä paikassa, minulla meni kohotukseen 2h.

-lämmitä uuni 200 asteeseen.
-leikkaa leipien päälle ristiviilto terävällä veitsellä.
-Paista 35-45 min. leivän koosta riippuen.
-Leipä on silloin kypsä, kun pohjaan koputtaessa kuuluu kumiseva ääni.
-Jäähdytä seuraavaan päivään, tuore hapanleipä on leivontapäivänä melko tujua.

Tämän leipä on raikas, kuohkea ja rapea kuorinen.

~~~~~



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kivoista viesteistä.