21.2.2013

Hapanleipää hampulla ja kuminalla

Hapanleipää hampulla ja kuminalla maustettuna.
1 iso- tai 2 pientä leipää

esitaikina/ raski:
4dl keitetty ja jäähdytetty vesi
3 dl karkea täysjyvä ruisjauho
-sekoita velliksi ja jätä happanemaan yöksi, kuplinta pitäisi näkyä melko piakkoin.

seuraava päivänä:
3dl grahamjauhoja
½pss kuivahiivaa
1dl hampun siemeniä
1 tl kuminaa
1tl suolaa
-murskaa hampun siemenet ja kumina morttelissa. Lisää esitaikinaan.
-lisää suola, hiiva ja jauhot.
-alusta taikina tarttuvaksi palloksi.
-sirottele päälle jauhoja ja jätä kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan.
-minun kohotus tässä vaiheessa kesti 2h.

-kumoa taikina leivinalustalle ja käytä leivontaan täysjyvävehnäjauhoja.
-alusta vähän, ettei taikina tartu käsiin ja alustaan.
-Muotoile yksi tai kaksi kartion muotoista leipäkekoa.
-Kohota lämpimässä paikassa, minulla meni kohotukseen 2h.

-lämmitä uuni 200 asteeseen.
-leikkaa leipien päälle ristiviilto terävällä veitsellä.
-Paista 35-45 min. leivän koosta riippuen.
-Leipä on silloin kypsä, kun pohjaan koputtaessa kuuluu kumiseva ääni.
-Jäähdytä seuraavaan päivään, tuore hapanleipä on leivontapäivänä melko tujua.

Tämän leipä on raikas, kuohkea ja rapea kuorinen.

~~~~~



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kivoista viesteistä.