Tiina - Sillä Silmukalla

Minä olen Tiina, 40+ äiti ja kädentaitaja, haaveilija ja villasukkien rakastaja. Neulon, leivon, virkkaan ja kehrään sekä teen kaikkea muuta mukavaa kädentaitoihin liittyen. Itsetehden, innostuen, onnistuen, pää pilvissä haaveillen ja jalat tukevasti maassa.

27.4.2013

Hapanleipää hampulla ja tyrnillä

Hapanleipää hampulla ja tyrnillä.

Varsin hyvin jälleen onnistui leivän teko. Juurihan on se sama jonka taannoin tein.
Juuri säilyy jääkaapissa omassa purkissaan ja ruokin sitä kerran viikossa ½-1 dl täysjyväruisjauhoilla ja samalla määrällä keitettyä ja jäähdytettyä vettä. Melkoisen yksinkertaista.

Hapanleivän leipomistahti on ollut  sellainen, että leivon kaksi leipää noin joka toinen viikko. Lisäksi tietty sämpylää ja paahtoleipää melkein viikottain. Hapanleivän leipominen eroaa vehnä-hiiva taikinasta ihan täysin. Taikina on tarttuvaa viimehetkeen asti ja samanlaista vehnätaikinan sitkoa ei synny. Käsi oppii tuntemaan oikeanlaisen hapantaikinan koostumuksen, kun jaksaa vaan leipoa.
Epäonnistumisiakin tulee esim. esitaikinaa ei kannata jättää liian kovaksi koska se ei jaksa kuplia samalla tavalla kun löysä velli.

Tässä leivässä halusin yhdistää maustamispuolella terveysvaikutteita lisääviä aineksia eli tämän leivän kohdalla hampun siemeniä ja tyrnijauhoa. Toimii ihan todella hyvin ja itse tykkään ihan hurjasti. Vaihteenvuoksi en tehnytkään leivästä limppua vaan paahtoleivän muotoista vuokaleipää.

HAPANLEIPÄÄ HAMPULLA JA TYRNILLÄ ( ohjeesta riittää kahteen leipävuokaan)

1. päivä
Raski / esitaikina:

5 dl täysjyväruisjauhoja
5 dl vettä (keitetty ja jäähdytetty)

- Sekoita löysäksi velliksi ja jätä liinan alle huoneenlämpöön happanemaan.
- Muista lisätä juureen uutta rakennusainetta esim. 1 dl jauhoja 1 dl vettä

2. päivä
Taikina:
Lisää hapantuneeseen esitaikinaan.

1 dl kokonaisia hampun siemeniä
2 tl tyrnijauhetta
( 1 tl suolaa)
2 dl täysjyväruisjauhoja
Lisäksi täysjyvävehnä-grahamjauhoja niin paljon, että taikina alkaa palloutua. Muista, että taikina on tässäkin vaiheessa todella tarttuvaa.

-Kohota pitkään, monta tuntia.
-Leivo limpuiksi tai jaa taikina leipävuokiin. Kohota taas pitkään, monta tuntia.
-Paista 200 asteessa 35-45min. Limppu kumisee pohjasta kun on kypsä.

Hapanleipä on leipomispäivänä todella tujua, joten syö vasta seuraavana päivänä.
Hapanleipää voi myös pakastaa. Leikkaa jäähtynyt leipä viipaleiksi, pussita ja pakasta. Kokonaisena pakastettu leipä murenee aika helposti.


MUKAVIA LEIPÄHETKIÄ!!!


15.4.2013

noitavaihto

Meillä oli nkpiirissä maaliskuussa noitavaihto. Joo nyt on jo huhtikuu puolessavälissä ja postaus aiheesta tulee näin jälkijunassa....öhöm.....no.... Ihana vaihto tämä(kin) oli. Kiitos pikkuporukalle.

Maisalta herkullisia kirjaprinttejä, taulu ja pöllö. Mahtavaa nyt mulla on näitä söpöjä pöllöjä jo kaksi kokoelmissani.

Mirel lähetti niin pienen ja suloisen kärpässieni-kasvuston, että nyt kyllä mielikuvitus laukkaa ihan satasella. Lisäksi askissa oli mukana aiheeseen sopivia muovikuvioita.

Minun käsistäni tähän vaihtoon syntyivät nämä kristallipallot, joista tietenkin selviää menneestä tulevaan ja kaikki siltä väliltä.



Emon lahjoin tällä.



¨¨Mukavia kevätpäiviä, aurinkoa ja valoa tulee tuutintäydeltä, siinä on kestämistä.¨¨