Tiina - Sillä Silmukalla

Minä olen Tiina, 40+ äiti ja kädentaitaja, haaveilija ja villasukkien rakastaja. Neulon, leivon, virkkaan ja kehrään sekä teen kaikkea muuta mukavaa kädentaitoihin liittyen. Itsetehden, innostuen, onnistuen, pää pilvissä haaveillen ja jalat tukevasti maassa.

26.2.2013

rimpsuhuivi


Tämä rimpsuhuivi valmistui muutamassa tunnissa. Lankana sateenkaaren kirjava verkko-pampula-lanka kaupan alelaarista. Kovasti on huivi ollut käytössä yhdellä, joka rakastaa kaikkea rimpsuisaa :)



24.2.2013

Täysjyvävehnä paahtoleipä


Täysjyvävehnä paahtoleipä

5dl vettä
5dl täysjyvävehnäjauho
Hapatetaan n.1h
(tästä voi ottaa talteen vehnäisen hapanjuuren ja hoitaa sitä samalla tavalla kuin rukiista hapanjuurta)

Lisää alkutaikinaan
1 pss kuivahiivaa
1tl suolaa
ja sen verran graham jauhoja, että saat aikaan melko kiinteän taikinapallon.
Kohota n. 1h

Alusta taikina leivinalustalla kiinteäksi ja jaa kahteen leipävuokaan.
Voit lisätä leipien päälle esim. unikon siemeniä
Kohota n. 1h

Paista 200 asteessa noin 30-40 min.

Jäähdytä ja nauti

23.2.2013

bling bling...

Valmistumassa on ihanan pöyhkeä huivi, vähän blingblingiä tähän ankeuteen ja keväthangille.

Kovasti minua on viimeaikoina mietityttänyt tämä blogi ja aiheet joista kirjoittaisin.

Nukkekotirintamalla on hiljaista kun huopatossutehtaalla, eikä oikein energia tunnu riittävän pieneen näpertämiseen tai no tietysti onhan kokoajan jotain meneillään,
mutta tarkoitan harrastusta isommassa mittakaavassa....
pulmallista ja luulen innostuksen palaavan taas jossainvaiheessa. Tunnistaako joku lukijoista itsensä?

Toisaalta taas aiheet joista mielelläni kirjoittaisin ja olenkin jo niin tehnyt,
liittyvät kovasti ja tiukasti tähän isoon olemassa olevaan elämään.
Arkipäivän askareet ja kotoisa oleminen, leivän leipominen ja sohvan nurkassa neulominen, urheilua pois jättämättä (vaikka siitä en kirjoita varmasti ikinä).
Tuntuu hyvälle kirjoittaa näistä asioista, sehän minä olen.

Lukijoita tälle blogille on kertynyt enemmän, kun olen osannut kuvitellakaan,
mikä on ihan mahtavaa, kiitos jokaiselle.
Toisaalta osa lukijoistani voi olla sitä mieltä ettei enää halua jatkaa lukemista, kun kelkan suunta nyt näin tällätavalla muuttuu, ymmärrän kyllä.

No pääsinkö tällä jaarittelulla mihinkään?
Ainakin tuli nyt ääneen sanottua mitä mietin, sitä en ole harrastanut kovinkaan paljon blogihistorian aikana.

Blogin historia on muuten jo melko pitkä, ollaan jo ylitetty taaperoikä.
Ensimmäinen kirjoitus tähän blogiin on tehty 13.2.2008, voitteko kuvitella? minä en melkein, nopeasti on aika vilahtanut.
Kopioin tähän perään tämän blogin ensimmäisen postauksen viiden vuoden takaa:

Tänään
Tänään on juuri oikea aika
muurahaisen lentää kuuhun
ja tehdä siellä sellainen taika
että namusia sataa suuhun.
(kirjasta: Tiitiäisen runolelu, Kirsi Kunnas)





Ihanaa viikonlopun jatkoa jokaiselle!!!


21.2.2013

Hapanleipää hampulla ja kuminalla

Hapanleipää hampulla ja kuminalla maustettuna.
1 iso- tai 2 pientä leipää

esitaikina/ raski:
4dl keitetty ja jäähdytetty vesi
3 dl karkea täysjyvä ruisjauho
-sekoita velliksi ja jätä happanemaan yöksi, kuplinta pitäisi näkyä melko piakkoin.

seuraava päivänä:
3dl grahamjauhoja
½pss kuivahiivaa
1dl hampun siemeniä
1 tl kuminaa
1tl suolaa
-murskaa hampun siemenet ja kumina morttelissa. Lisää esitaikinaan.
-lisää suola, hiiva ja jauhot.
-alusta taikina tarttuvaksi palloksi.
-sirottele päälle jauhoja ja jätä kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan.
-minun kohotus tässä vaiheessa kesti 2h.

-kumoa taikina leivinalustalle ja käytä leivontaan täysjyvävehnäjauhoja.
-alusta vähän, ettei taikina tartu käsiin ja alustaan.
-Muotoile yksi tai kaksi kartion muotoista leipäkekoa.
-Kohota lämpimässä paikassa, minulla meni kohotukseen 2h.

-lämmitä uuni 200 asteeseen.
-leikkaa leipien päälle ristiviilto terävällä veitsellä.
-Paista 35-45 min. leivän koosta riippuen.
-Leipä on silloin kypsä, kun pohjaan koputtaessa kuuluu kumiseva ääni.
-Jäähdytä seuraavaan päivään, tuore hapanleipä on leivontapäivänä melko tujua.

Tämän leipä on raikas, kuohkea ja rapea kuorinen.

~~~~~



Hapanleivän juuri


Olen tehnyt leipää. Lieneekö se tämä ikä joka pistää ihmisen kiinnostumaan 'oikean' leivän tekemisestä, tiedä häntä. Jokatapauksessa olen nähnyt pienestä pitäen leivän tekoa ja sukuni naiset ovat sitä aina tehneet, tämä mahtaa olla iän lisäksi se luonnolisin syy omaan kiinnostukseen.

En itse omistanut hapanleivän juurta, enkä mennyt leipomosta sitä kyselemään vaan tein sen itse. Kantapään kautta minä opin ja en todellakaan tiedä juuren teosta mitään muuta kun sen mitä olen lukenut ja itse kokeillut. Luin netistä vaikka minkälaisia ohjeita, mutta kaikista vakuuttuneemmaksi minut sai Herkkusuun lautasella emäntä. Suosittelen vierailemaan.

Juuren tekeminen ei ole vaikeaa ja luulen ettei sen hengissäpitäminenkään ole kovin vaikeaa, kunhan muistaa ruokkia juurta.Tuoretta hapanjuurta säilytetää jääkaapissa, jolloin juuren ruokkiminen tapahtuu vedellä ja ruisjauholla, joita sekoitetaan juureen kerran viikossa tai niin usein kun leipoo, jotta juuri lisääntyy ja säilyy. Eli kun otat jääkaapin juuripurkista leipään juurta, lisää saman verran vettä ja ruisjauhoja jotta juuri jatkaa eloaan ja oloaan. Kylmä estää haitallisten bakteerien pääsyn juureen. Jos epäilet juuren pilaantuneen nuuhkaise ensin etikkapulloa ja sitten juurtasi, jos haju on samanlainen juuri on pilalla. Itse säilytän pientä juuren palaa myös pakastimessa, siltä varalta että pilaan sen jääkaapissa olevan. Hapanjuurta voi säilyttää myös kuivattuna esim. leivontakupin reunoilla, jos on tilaa kulhon säilyttämiseen.

Näin minä sen tein:

Desinfioi uunissa suurehko lasipurkki. Keitä ja jäähdytä vettä. Mittaa ruisjauhoja. Näinkö helppoa todellakin?

2½ dl keitetty ja jäähdytetty vesi
2½ dl täysjyväruisjauho

1.päivä
-sekoitetaan velliksi desinfioidussa lasipurkissa. Jätä purkki kevyesti peitettynä huoneenlämpöön.
-sekoitetaan velliä melko usein päivän aikana. Kuplinta on alkanut. Jätä juuri pöydälle.

2.päivä
-sekoitetaan ja kuplinta jatkuu. Lisään ½dl vettä ja ½dl täysjyväruisjauhoja. Löysä velli, jossa on hapan haju.
-sekoitetaan kuplivaa velliä usein. Pidä juuri edelleen pöydällä.

3.päivä
-juuri on hapantunut ja on aika tehdä raski eli esitaikina

Tässä minun juureni kuplii ihan pikkuisen, näyttää hyvältä ja haisee happamalta.


Leipomisen iloa kaikille, toivottavasti innostuit!


19.2.2013

Kuningaspossu-kakku


Juhlahumun jatkuessa seuraavaksi tarjottiin tätä
AngryBirds teemaista kuningaspossu-kakkua.



Paistoin kuuden munan sokerikakkupohjan, jonka veistelin jäähdyttyä puolipallon muotoon.
Kakun kasasin puolipyöreään kulhoon, kostutin mansikkamehullaja täytin mansikka-kermavaahdolla ja jätin jääkaappiin vetäytymään.
Seuraavana päivänä tein sokerikreemin, jolla kuorrutin ensin koko kakun ja siihen päälle sitten vihreä sokerimassa. Toimii hyvin eikä kuorrute valu tai plörtsähdä missään vaiheessa.
Lopuksi vielä yhsityiskohdat. Kruunu ja silmät on marsipaania, nenä, suu ja korvat samaa sokerimassaa kun kuorrute. Maalaukset mustalla Wiltonin elintarvikevärillä(pastaväri).
Valmis ja minun mittapuullani vaivaton valmistaa.



17.2.2013

juhlat


Alkuvuodesta meillä juhlitaan, niin kuin aina.
Tehtiin ja valmisteltiin paljon ja syntyi tämä
sydämen muotoinen kakku, johon pursottelin valkoisella kermalla kuvioita isoa tähtityllaa käyttäen.

Kakun kylkeen pursotin ruusuja ihan samalla tyllalla.

Lopuksi lisättiin vielä paperivarjot ja tadaa valmista tuli, just sellainen kun haluttiin.


Hempeän ulkokuoren sisältä paljastuikin se kakun ylläri. Tässä kakussa se oli punainen kakku vaaleanpunaisella mansikkatäytteellä. Oli muuten ihan älyttömän hyvää kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Herkuteltiin muullakin niinkuin esimerkiksi tällä siilillä.


Ja lopuksi, yhtenä monista leikeistä olikin narunveto. Niin hauskaa!